Το περιβάλλον σας βοηθά τον εθισμό σας;

0
Το περιβάλλον σας βοηθά τον εθισμό σας;

Είτε στην ανάρρωση είτε στον ενεργό εθισμό, το περιβάλλον σας παίζει τεράστιο ρόλο στην κατάχρηση ουσιών, κάτι που μπορεί να μην είναι τόσο εμφανές όσο νομίζετε.

Ακόμη και τα φαινομενικά «υγιεινά» περιβάλλοντα μπορούν να επιτρέψουν τον εθισμό στα ναρκωτικά και το πρόσθετο άγχος ορισμένων περιβαλλοντικών παραγόντων μπορεί να δυσκολέψει τα άτομα να παραμείνουν νηφάλια. Η κατανόηση των τρόπων με τους οποίους το περιβάλλον σας επηρεάζει τον εθισμό είναι ζωτικής σημασίας για την ανάρρωση.

Γενετική ή Περιβάλλον;

Οι ειδικοί, οι ψυχολόγοι και οι γιατροί έχουν συζητήσει την έννοια «γενετική εναντίον περιβάλλοντος» για αρκετό καιρό. Οι ερευνητές πιστεύουν ότι η γενετική μπορεί να προδιαθέσει τους ανθρώπους σε προβλήματα εθισμού εάν τα χρησιμοποιήσουν. Πιστεύεται ότι ορισμένοι άνθρωποι έχουν πτυχές της γενετικής τους σύστασης που επηρεάζουν την πιθανότητα να εθιστούν σε ουσίες εάν τους συστηθούν.

Οι περιβαλλοντικοί παράγοντες πιστεύεται επίσης ότι επηρεάζουν σε μεγάλο βαθμό την πιθανότητα ενός ατόμου να πέσει σε κατάχρηση ουσιών. Το περιβάλλον ενός ατόμου ορίζεται ως οι οικογενειακές πεποιθήσεις και συμπεριφορές, η κοινότητα, το σχολείο, οι συνομήλικοι και άλλα επηρεάζουν τη λήψη αποφάσεων και τη συμπεριφορά ενός ατόμου. Το περιβάλλον έχει σημαντικό αντίκτυπο στο εάν ένα άτομο επιλέγει να κάνει χρήση οποιωνδήποτε ουσιών.

Συχνά περιβάλλοντα που εισάγουν τα άτομα στα ναρκωτικά και το αλκοόλ το κάνουν με τρόπο που δίνει την εντύπωση ότι αυτή η συμπεριφορά είναι αποδεκτή. Σε ορισμένες περιπτώσεις, αυτό μπορεί να ισχύει. Ωστόσο, για κάποιον που έχει ήδη προδιάθεση για κατάχρηση ουσιών, ο τρόπος με τον οποίο οι γύρω του χρησιμοποιούν ουσίες δεν θα έχει σημασία.

Συνολικά, οι ερευνητές πιστεύουν ότι ένας συνδυασμός γενετικής και περιβάλλοντος προκαλεί σε κάποιον να αναπτύξει εθισμό. Είτε προσπαθείτε να αλλάξετε τη ζωή σας είτε έχετε κάποιον στη ζωή σας που είναι μέσα θεραπεία εθισμούείναι σημαντικό να κατανοήσουμε τον αντίκτυπο που μπορεί να έχει το περιβάλλον στον εθισμό ενός ατόμου.

Περιβαλλοντικοί παράγοντες

Το περιβάλλον ενός ατόμου αποτελείται από πολυάριθμους παράγοντες που πρέπει να ληφθούν υπόψη στην ανάρρωση του εθισμού. Το περιβάλλον σας δεν είναι απλώς τα μέρη όπου περνάτε το χρόνο σας. Είναι επίσης τα άτομα με τα οποία περιτριγυρίζετε τον εαυτό σας και πώς σας επηρεάζουν η συμπεριφορά και οι απόψεις τους.

Οικογένεια

Για πολλά άτομα, η οικογένεια μπορεί να είναι πηγή τεράστιου άγχους.

Ο εθισμός τείνει να τείνει τις οικογενειακές σχέσεις και συχνά το εθισμένο άτομο κόβει τους δεσμούς ή προκαλεί προβλήματα με τα μέλη της οικογένειας. Εάν διαπιστώσετε ότι το να μιλάτε ή να περνάτε χρόνο με ορισμένα μέλη της οικογένειας προκαλεί άγχος, αυτό θα μπορούσε να επηρεάσει την ανάρρωσή σας.

Συχνά τα μέλη της οικογένειας έχουν πληγωθεί, αλλά μπορεί επίσης να είναι επικριτικά, απορριπτικά και θυμωμένα. Αυτή η αρνητικότητα μπορεί να βλάψει την ανάρρωσή σας επειδή μπορεί να μην αισθάνεστε υποστήριξη από την οικογένειά σας. Σε αυτήν την περίπτωση, είναι σημαντικό να προσδιορίσετε πώς σας κάνουν να νιώθετε η συμπεριφορά και οι στάσεις της οικογένειάς σας. Μόλις εντοπίσετε τι θα μπορούσε να απειλήσει τη νηφαλιότητά σας, μπορείτε να το συζητήσετε με την οικογένειά σας.

Οι φιλοι

Η ανάρρωση του εθισμού μπορεί να καταπονήσει τις φιλίες σας και το να κρατάτε συγκεκριμένα άτομα στη ζωή σας μπορεί επίσης να εμποδίσει την ανάρρωσή σας.

Σε πολλές περιπτώσεις εθισμού, οι εξαρτημένοι έχουν περικυκλωθεί από άτομα που κάνουν επίσης χρήση ναρκωτικών και αλκοόλ και δεν πρόκειται να είναι τόσο επικριτικοί όσο η οικογένεια κάποιου. Δεν είναι αυτή η αιτία εκατό τοις εκατό των περιπτώσεων, και μερικές φορές οι συνομήλικοι ενός εξαρτημένου μπορεί να κάνουν χρήση ουσιών για ψυχαγωγικό σκοπό, αλλά να μην αναπτύξουν πρόβλημα.

Ακόμα κι αν οι φίλοι σας δεν έχουν προβλήματα κατάχρησης ουσιών, το περιβάλλον σας με άτομα που συμμετέχουν σε δραστηριότητες που προσπαθείτε να αποφύγετε μπορεί να γίνει αγχωτικό. Είναι σημαντικό να γνωρίζετε ποια όρια πρέπει να θέσετε. Για παράδειγμα, η ανάρρωση από τον εθισμό στο αλκοόλ δεν σημαίνει ότι πρέπει να κόψετε τους δεσμούς με όλους τους φίλους σας που απολαμβάνουν το ποτό.

Ωστόσο, η απομάκρυνση του εαυτού σας από ορισμένες καταστάσεις, όπως η συνάντηση με τους φίλους σας σε ένα μπαρ, μπορεί να σας βοηθήσει να μπείτε λιγότερο στον πειρασμό να σπάσετε τη νηφαλιότητά σας.

Εργασία και Σχολείο

Η εργασία και το σχολείο είναι κοινωνικά περιβάλλοντα όπου μπορεί να μην είστε τόσο ανοιχτοί σχετικά με τον εθισμό ή την ανάρρωσή σας όσο σε άλλα μέρη της ζωής σας.

Ωστόσο, αυτό μπορεί να δυσκολέψει ορισμένα άτομα με τα οποία συναναστρέφεστε να κατανοήσουν τη συμπεριφορά σας. Για παράδειγμα, οι συνάδελφοί σας μπορεί να δυσκολεύονται περισσότερο να καταλάβουν γιατί δεν θέλετε να τους συναντήσετε σε ένα μπαρ μετά τη δουλειά από τους φίλους σας.

Επιπλέον, η εργασία και το σχολείο μπορεί να είναι σημαντικοί παράγοντες άγχους στη ζωή σας που μπορούν να κάνουν την ανάρρωσή σας πιο περίπλοκη. Είναι σημαντικό να σταθμίσετε το όφελος της δουλειάς ή της φοίτησής σας με το βάρος που χρειάζεται για τη νηφαλιότητά σας. Εάν εργάζεστε σε ένα τοξικό περιβάλλον που φοβάστε ότι θα εμποδίσει την ανάρρωσή σας, η αναζήτηση εργασίας σε ένα περιβάλλον πιο κατανοητό ή ο καθορισμός ορισμένων ορίων με τους συναδέλφους μπορεί να είναι καλές επιλογές.

Σχετικά με τον Συγγραφέα:

Η Veronica Davis είναι συγγραφέας, blogger και νομικός βοηθός που δραστηριοποιείται στην ευρύτερη περιοχή της Φιλαδέλφειας.

Bir cevap yazın