Μόδα και Μουσική Χιμπατζήδων | Σχέδιο για τα μη ανθρώπινα δικαιώματα

2
Μόδα και Μουσική Χιμπατζήδων |  Σχέδιο για τα μη ανθρώπινα δικαιώματα

Προφανώς, οι χιμπατζήδες κάνουν δηλώσεις μόδας, που οι άλλοι μιμούνται ανοιχτά και προτιμούν ενεργά να ακούν μουσική από την Αφρική και την Ινδία.

Εικόνα της χιμπατζή Julia που φορά ένα σκουλαρίκι από γρασίδι ως δήλωση μόδας

Δύο πρόσφατες μελέτες αποκάλυψαν ότι η κουλτούρα των χιμπατζήδων δεν είναι μόνο πολύ βαθύτερη και πλουσιότερη από ό,τι πιστεύαμε κάποτε, αλλά και ότι εξελίσσεται επίσης.

Τα σκουλαρίκια από γρασίδι είναι μέσα

Η Julie, ένας χιμπατζής που ζούσε στο Chimfunshi Wildlife Orphanage Trust στη Ζάμπια της Αφρικής, ήταν ο δημιουργός της τάσης. Οι ερευνητές την είδαν για πρώτη φορά να «φορούσε» μια λεπίδα χόρτου στο αυτί της το 2010. Επιστήμονες από το Ινστιτούτο Max Planck παρατήρησαν σύντομα άλλους στην ομάδα της Julia «υιοθέτησαν αυθόρμητα αυτή τη φαινομενικά μη προσαρμοστική συμπεριφορά» και, ως εκ τούτου, έγιναν μάρτυρες της εμφάνισης μιας νέας πτυχής της τοπικής καλλιέργειας χιμπατζήδων.

Φωτογραφία τριών χιμπατζήδων σε ένα δέντρο και άλλη μια φωτογραφία τριών χιμπατζήδων που κάθονται στο πάτωμα.  Και στις δύο εικόνες ένας χιμπατζής φοράει ένα σκουλαρίκι από χόρτο.«Οι χιμπατζήδες μάζευαν ένα κομμάτι γρασίδι, μερικές φορές έπαιρναν βιολί με αυτό για να κάνουν το κομμάτι περισσότερο σύμφωνα με τις προτιμήσεις τους και μέχρι τότε δεν προσπαθούσαν να το κολλήσουν στο αυτί τους με το ένα χέρι». είπε ο κύριος συγγραφέας Edwin van Leeuwen. «Τις περισσότερες φορές, οι χιμπατζήδες αφήνουν το γρασίδι να κρέμεται έξω από το αυτί τους κατά τη διάρκεια της επακόλουθης συμπεριφοράς, όπως η περιποίηση και το παιχνίδι, μερικές φορές για αρκετά παρατεταμένους χρόνους. Όπως μπορείτε να φανταστείτε, αυτό φαίνεται πολύ αστείο.”

Σε διάστημα ενός έτους, οι επιστήμονες παρατήρησαν οκτώ από τα 12 μέλη της ομάδας να αντιγράφουν τη δήλωση μόδας της Τζούλια. Οι επιστήμονες παρατήρησαν αυτή τη συμπεριφορά μόνο μία φορά στις τρεις γειτονικές ομάδες χιμπατζήδων. Παραδόξως, αρκετοί από τους χιμπατζήδες συνέχισαν να βάζουν λεπίδες χόρτου στα αυτιά τους ακόμα και μετά τον θάνατο της Τζούλια.

Οι επιστήμονες κατέληξαν, «Φυσικές παρατηρήσεις όπως αυτές που περιγράφονται στην παρούσα έκθεση είναι σημαντικές γιατί δείχνουν ότι η κοινωνική μάθηση συμβαίνει αυθόρμητα μεταξύ των χιμπατζήδων… Ανεξάρτητα από τον ακριβή μηχανισμό που διέπει τη διάχυση της συμπεριφοράς, οι παρατηρήσεις μας δείχνουν ότι οι χιμπατζήδες αντιγράφουν αυθόρμητα την αυθαίρετη συμπεριφορά τους. μέλη ομάδας. Το γεγονός ότι αυτές οι συμπεριφορές μπορεί να είναι αυθαίρετες και να διαρκέσουν περισσότερο από τον δημιουργό μιλά για το πολιτιστικό δυναμικό των χιμπατζήδων».

Μουσική στα αυτιά τους

Ενώ η αγαπημένη μόδα ορισμένων χιμπατζήδων είναι να φορούν «σκουλαρίκια» από γρασίδι, μια άλλη μελέτη, που δημοσιεύτηκε στην Αμερικανική Ψυχολογική Εταιρεία Journal of Experimental Psychology: Animal Learning and Cognitionαποκαλύπτει ότι οι μουσικές τους κλίσεις κλίνουν προς τραγούδια με συγκεκριμένο ρυθμό.

«Ο στόχος μας δεν ήταν να βρούμε μια προτίμηση για τη μουσική διαφορετικών πολιτισμών. Χρησιμοποιήσαμε πολιτιστική μουσική από την Αφρική, την Ινδία και την Ιαπωνία για να εντοπίσουμε συγκεκριμένες ακουστικές ιδιότητες.» είπε συν-συγγραφέας της μελέτης Frans de Waal, Ph.D., του Πανεπιστημίου Emory. «Προηγούμενες έρευνες επικεντρώθηκαν μόνο στη δυτική μουσική και δεν εξέτασαν τα πολύ διαφορετικά ακουστικά χαρακτηριστικά της μη δυτικής μουσικής. Ενώ τα μη ανθρώπινα πρωτεύοντα είχαν προηγουμένως δείξει μια προτίμηση μεταξύ των μουσικών επιλογών, επέλεξαν σταθερά τη σιωπή έναντι των τύπων μουσικής που είχαν δοκιμαστεί προηγουμένως».

Οι χιμπατζήδες περνούσαν πολύ περισσότερο χρόνο πιο κοντά στα στερεοφωνικά όταν παιζόταν η αφρικανική και η ινδική μουσική.Οι επιστήμονες μελέτησαν δεκαέξι ενήλικες χιμπατζήδες που ζούσαν σε δύο ομάδες στο Yerkes National Primate Research Center στο Πανεπιστήμιο Emory.* Έστησαν φορητά στερεοφωνικά και στις δύο άκρες του εξωτερικού περιβλήματος και έδωσαν στις δύο ομάδες την ευκαιρία να ακούσουν αφρικανική, ινδική ή ιαπωνική μουσική μέσω του ενός στερεοφωνικού ή της σιωπής μέσω του άλλου.

«Οι χιμπατζήδες που επιδεικνύουν προτίμηση στη μουσική έναντι της σιωπής είναι πειστικές αποδείξεις ότι οι κοινές μας εξελικτικές ιστορίες μπορεί να περιλαμβάνουν ευνοϊκούς ήχους εκτός των άμεσων ενδείξεων επιβίωσης τόσο των ανθρώπων όσο και των χιμπατζήδων». είπε επικεφαλής συγγραφέας Morgan Mingle, BA, του Emory and Southwestern University στο Austin. «Η μελέτη μας υπογραμμίζει τη σημασία της δειγματοληψίας σε όλη τη γκάμα της ανθρώπινης μουσικής για τον δυνητικό εντοπισμό χαρακτηριστικών που θα μπορούσαν να έχουν μια κοινή εξελικτική ρίζα».

Αντιπάθεια για δυτική και ιαπωνική μουσική

Φωτογραφία ενός χιμπατζή που κάθεται κοντά σε μια τοποθεσία με ινδική/αφρικανική μουσική.Οι επιστήμονες ανακάλυψαν ότι όταν έπαιζαν αφρικανική και ινδική μουσική, οι χιμπατζήδες περνούσαν πολύ περισσότερο χρόνο πιο κοντά στα στερεοφωνικά. ενώ, όταν έπαιζαν ιαπωνική μουσική, οι χιμπατζήδες μετακινούνταν σε σημεία όπου ήταν πιο δύσκολο να ακούσουν τη μουσική ή όπου δεν μπορούσαν καν να την ακούσουν καθόλου. (Προηγούμενες μελέτες έχουν δείξει ότι οι χιμπατζήδες προτιμούν τη σιωπή από τη δυτική μουσική.)

Όσον αφορά τις ρυθμικές ιδιότητες, η αφρικανική και η ινδική μουσική είναι παρόμοιες στο να έχουν ακραίες στροφές σε δυνατούς και αδύναμους ρυθμούς. Η ιαπωνική και η δυτική μουσική έχουν συνεχή, δυνατό κανονικό ρυθμό. Και αυτό το μοτίβο ρυθμού, σύμφωνα με τους ερευνητές, μιμείται στενά τα απειλητικά γλωσσικά μοτίβα των χιμπατζήδων.

«Οι χιμπατζήδες μπορεί να αντιλαμβάνονται τα δυνατά, προβλέψιμα ρυθμικά μοτίβα ως απειλητικά, καθώς οι επιδείξεις κυριαρχίας των χιμπατζήδων συνήθως ενσωματώνουν επαναλαμβανόμενους ρυθμικούς ήχους, όπως πατήματα, παλαμάκια και χτυπήματα αντικειμένων». είπε το Waal.

Είτε βάζουν γρασίδι στα αυτιά τους είτε έχουν μουσικές προτιμήσεις, ένα πράγμα είναι σίγουρο: και τα δύο αυτά πρόσφατα πειράματα δείχνουν ευθέως την κουλτούρα των χιμπατζήδων όχι μόνο που υπάρχει αλλά και εξελίσσεται.

Σημείωση: Το Πρόγραμμα Μη Ανθρώπινων Δικαιωμάτων δεν εγκρίνει πειραματισμούς σε ζώα σε αιχμαλωσία. Ωστόσο, παραθέτουμε τα αποτελέσματα αυτών των πειραμάτων όταν βοηθούν στο να υποστηριχθεί ότι τα ζώα έχουν ένα επίπεδο συναίσθησης, αυτογνωσίας και, σε ορισμένες περιπτώσεις, μια θεωρία του νου που δείχνει ότι δεν πρέπει να τα κρατάμε σε αιχμαλωσία. η πρώτη θέση.

Bir cevap yazın