Γιατί πρέπει να νοιαζόμαστε για τις μέλισσες (+ Green&Blue Giveaway) – The Cornish Life

1
Γιατί πρέπει να νοιαζόμαστε για τις μέλισσες (+ Green&Blue Giveaway) – The Cornish Life

Πιθανότατα έχετε ξανακούσει τα μηνύματα «Σώστε τις μέλισσες», αλλά γιατί ακριβώς είναι τόσο σημαντικά;

Ακόμα κι αν δεν είστε ο μεγαλύτερος λάτρης των εντόμων, είναι σημαντικό να γνωρίζετε πόσο πραγματικά χρειαζόμαστε αυτούς τους ασαφείς φίλους ως άνθρωποι. Θυμηθείτε, οι μέλισσες δεν είναι συνήθως επιθετικές (σε αντίθεση με τις σφήκες 🐝😂). Αυτά τα έντομα είναι αρκετά ειρηνικά και θα σας τσιμπήσουν μόνο αν απειληθεί η κυψέλη τους – ή αν τα χτυπήσετε από τον πανικό και φοβούνται για τη ζωή τους! Στην πραγματικότητα, αν σας τσιμπήσουν, είναι πιθανό να τους τραυματίσετε ή ακόμα και να τους σκοτώσετε, οπότε το πιθανότερο είναι ότι πιθανότατα θέλουν να το αποφύγουν αν είναι δυνατόν…

Αντί να τους σύρουμε, πρέπει πραγματικά να τους καλωσορίσουμε στους κήπους μας! Γιατί;

Μέλισσες

Γιατί οι μέλισσες είναι τόσο σημαντικές για τον πλανήτη (και τους ανθρώπους!);

Οι μέλισσες είναι ζωτικής σημασίας επικονιαστές στη φύση. Όταν συλλέγουν νέκταρ από τα φυτά, καταλήγουν να περνούν γύρη από το αρσενικό αναπαραγωγικό όργανο ενός λουλουδιού/φυτού στο θηλυκό αναπαραγωγικό όργανο ενός άλλου λουλουδιού/φυτού, και έτσι αναπαράγονται τα φυτά. Χωρίς επικονίαση από ζώα, όπως μέλισσες, πεταλούδες κ.λπ., τα φυτά δεν μπορούν να αναπαραχθούν.

Το 90% των παγκόσμιων καλλιεργειών γονιμοποιούνται από μέλισσες (και άλλους επικονιαστές, αλλά οι μέλισσες είναι μερικές από τις πιο αποτελεσματικές) και το 80% των αγριολούλουδων στο Ηνωμένο Βασίλειο βασίζεται σε αυτές.πηγή). Χωρίς τις μέλισσες, οι αγρότες θα δυσκολεύονταν καθόλου να καλλιεργήσουν ορισμένες καλλιέργειες. Έτσι, όχι μόνο οι χώροι πρασίνου και οι άλλοι βιότοποι ζώων θα μειωνόταν και θα ήταν λιγότερο διαφορετικοί, αλλά και η διατροφή μας θα επηρεαστεί σε μεγάλο βαθμό.

Πώς κινδυνεύουν;

Υπάρχουν πολλοί παράγοντες που επηρεάζουν αρνητικά τους πληθυσμούς των μελισσών, συμπεριλαμβανομένης της χρήσης φυτοφαρμάκων/εντομοκτόνων, των μεταβολών της θερμοκρασίας λόγω της κλιματικής αλλαγής και της απώλειας οικοτόπων (όπου έχουν χτιστεί λιβάδια και χώροι πρασίνου). Πιο πρόσφατα τους τελευταίους μήνες, Οι μέλισσες στο Ηνωμένο Βασίλειο έχουν επίσης πεθάνει από μια ιογενή ασθένεια που προκαλεί και παράλυση.

Σύμφωνα με α σπουδές στην Independent το 2018, πάνω από το ένα τρίτο του πληθυσμού των μελισσών του Ηνωμένου Βασιλείου έχει εξαφανιστεί τα τελευταία 10-12 χρόνια. Αυτό είναι μια τεράστια ανησυχία και θα μπορούσε να έχει δραματικές επιπτώσεις στο περιβάλλον, τη διατροφή μας και τη βιομηχανία της γεωργίας.

Πράσινο & Μπλε Ηνωμένο Βασίλειο

Τι μπορούμε να κάνουμε για να βοηθήσουμε;

 • Ενθαρρύνετε τις μέλισσες στον κήπο σας φυτεύοντας λουλούδια και δημιουργώντας χώρους μελισσών
  Ακόμα κι αν έχετε μόνο έναν μικρό υπαίθριο χώρο, αίθριο ή μπαλκόνι, η διατήρηση μιας μικρής μπανιέρας με λουλούδια ή ένα κρεμαστό καλάθι θα μπορούσε να τους προσφέρει μια νόστιμη διατροφή. Και μπορείτε να αγοράσετε μίνι χώρους φωλιάς όπως αυτά τα Bee Bricks από την Green&Blue να βοηθήσω και εγώ!
 • Υποστηρίξτε τους τοπικούς, βιολογικούς αγρότες που δεν χρησιμοποιούν φυτοφάρμακα στις καλλιέργειές τους (και μην τα χρησιμοποιούν στον κήπο σας!)
  Ξέρω ότι είναι ενοχλητικό αν καλλιεργείτε φυτά και αρχίζουν να τρώνε τα ζωύφια, αλλά σας προτρέπω να μην χρησιμοποιείτε φυτοφάρμακα και χημικά και να αναζητήσετε πιο φυσικούς τρόπους επίλυσης του προβλήματος.
 • Επιλέξτε τοπικό, ηθικό μέλι
  Το μέλι που παράγεται από τοπικούς μελισσοκόμους με ηθικό τρόπο είναι πολύ καλύτερο από τη μαζική παραγωγή, τόσο για τη βιωσιμότητα όσο και για την υποστήριξη της τοπικής οικονομίας, αλλά και για να διασφαλιστεί ότι οι μέλισσες δεν είναι πολύ πυκνοκατοικημένες σε μικρούς χώρους που μπορεί να τις θέσει σε υψηλότερο κίνδυνο της ασθένειας.
 • Βοηθήστε στην προστασία των φυσικών χώρων πρασίνου και των λιβαδιών στην περιοχή σας
  Παραμείνετε ενεργοί για την προστασία του περιβάλλοντος στην περιοχή σας. υπογράψτε αναφορές και συνεργαστείτε με τον τοπικό σας δήμο.
 • Ερευνήστε πώς τα προϊόντα που αγοράζετε επηρεάζουν τα ενδιαιτήματα των ζώων
  Ορισμένα προϊόντα (συγκεκριμένα πρόσφατα Γάλα αμυγδάλου) έχουν αποκαλυφθεί ότι συμβάλλουν σημαντικά στη μείωση του πληθυσμού των μελισσών και στην απώλεια ενδιαιτημάτων, καθώς και σε πολλά άλλα είδη!
 • Βοηθήστε μια μέλισσα που έχει ανάγκη!
  Αν δείτε μια μέλισσα στο έδαφος – μπορεί να φαίνεται σαν να είναι νεκρή, αλλά συχνά μπορεί να «ξεχωρίσει» από την εξάντληση. Αν ανακατέψετε λίγη ζάχαρη με νερό και την τοποθετήσετε κοντά σε μια εξαντλημένη μέλισσα, ίσως απλώς να μπορέσετε να την επαναφέρετε στην υγεία της!

GIVEAWAY: Κερδίστε ένα μελισσόσπιτο Bee Brick από την Green & Blue UK για τη γιορτή του πατέρα

Συνεργάστηκα με την Cornish εταιρεία, Green & Blue, για να διοργανώσω ένα δώρο αυτήν την εβδομάδα εγκαίρως για την Ημέρα του Πατέρα κερδίστε ένα από τα μελισσοκομεία τους Bee Brick! Για να μπείτε, κατευθυνθείτε προς η δωρεά ανάρτηση στο Instagram Για περισσότερες πληροφορίες.

Δώρο Bee Brick

Ας γιορτάσουμε τις μέλισσες!

Πηγές:

https://friendsoftheearth.uk/bees/why-do-we-need-bees

https://www.independent.co.uk/life-style/food-and-drink/national-honey-bee-day-save-species-decline-pollinators-environment-pesticides-a8461426.html

https://www.theguardian.com/environment/2020/may/01/alarm-over-deaths-of-bees-from-rapidly-spreading-viral-disease

Bir cevap yazın